Kuymak ve Mıhlama arasındaki fark nedir?

Kuymak ve Mıhlama arasındaki fark nedir?

Kuymak ve Mıhlama arasındaki fark nedir?

Kuymak ve Mıhlama arasındaki başlıca farklar;

  • İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir.
  • Trabzon’da kuymak, Rize’de mıhlama daha fazla tercih edilir.
  • En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir.
  • Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
  • Tereyağın yoğunluğu ve kalitesi ikisi içinde önemlidir.
  • Karadeniz’i iyi bilen biri olarak genel gözlemim şu şekilde; Mıhlamada kullanılan tereyağ oranı, Kuymakta kullanılan tereyağ oranından her zaman daha fazla olmuştur.


  •  

Detaylı Açıklamalar

Artvin usulü; Tencereye Artvin’e özgü kaymak eklenir. Kaymak yandıktan sonra yavaş yavaş mısır unu eklenir. Mısır unu eklendikten sona kaymakla beraber kavrulur ve bazen azar azar ılık su koyulur. Un kavuruldukça yavaş yavaş da yağ çıkmaya başlar. Sonra da tabağa konulup servis edilir.

Trabzon usulü; Yağ eritildikten sonra mısır unu ile kısa süre kavrulur. Yağ salınmaya başlayınca ‘soğuk’ su ilave edilir. Minzi peyniri ya da imansız peynir koyabilirsiniz. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarır ve yağ üstüne çıkınca kapatılır. Sıcak servis yapılır.

Rize usulü; Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken kullandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum’a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.

Iğdır usulü; Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran’dan gelen bir karışımdır.